Vei dormi cu bebelușul sau separat?

Visezi cu ochii deschiși la momentul în care îți vei aduce bebelușul acasă. Îți imaginezi deja cum îl vei legăna, cum îl vei mângâia sau îi vei fredona cântece de leagăn. Ai multe scenarii frumoase în cap, dar și multe dileme sau chiar anxietăți: dacă vei putea alăpta, dacă va lua suficient în greutate, dacă va avea colici, dacă vei ști ce să faci când plânge sau dacă vei reuși să îi faci prima băiță fără prea multe lacrimi.

O dilemă la fel de mare: unde va dormi bebelușul? Ce vei alege: co-sleeping sau va dormi separat în camera lui?

Co-sleeping înseamnă să dormi în apropierea bebelușului și are mai multe forme:

  • Bebelușul doarme în același pat cu părinții.
  • Bebelușul doarme în aceeași cameră cu părinții, având pătuțul separat de patul acestora.
  • Bebelușul doarme în pătuțul său, atașat de patul părinților.

    La nivel global, 3 din 4 mame practică co-sleepingul, Academia Pediatrilor Americani îl recomandă în varianta dormitului în aceeași cameră, nu în același pat cu părinții. Dormitul în aceeași cameră, dar nu în același pat, reduce riscul apariției SIDS (moartea subită a sugarului).

    Avantajele co-sleepingului:

    • Bebelușul doarme mai bine – Pentru a se adapta mai ușor vieții extra-uterine este de preferat ca bebelușul să fie mereu atașat de mamă, chiar și noaptea. În momentul când se trezește în toiul nopții și nu este singur, îi scade anxietatea și adoarme mult mai repede înapoi.
    • Mama doarme mai bine – Cu bebelușul alături pe timpul nopții, mama reușește să își sincronizeze ciclul de somn cu cel al copilului. Totodată, poate satisface rapid nevoile celui mic.
    • Alăptatul este mai ușor – Fiind aproape de bebeluș, mama reușește să anticipeze trezirea acestuia, să îl alăpteze și să îl adoarmă înainte ca acesta să se trezească de tot.  

    Dezavantajele co-sleepingului:

    • Sunt părinți care nu pot dormi relaxați dacă știu că au bebelușul alături, de teamă să nu îl strivească în timpul somnului. Așadar, nu reușesc să se odihnească eficient. Pentru a evita acest aspect, se poate folosi un babynest sau coș pentru bebeluși, care îl protejează pe copil și astfel părinții pot dormi liniștiți alături, iar bebe este în siguranță.
    • De cele mai multe ori, în cazul co-sleepingului, tatăl nu doarme în aceeași cameră/pat cu mama și bebelușul, ceea ce îl face să se simtă izolat.
    • Intimitatea cuplului are de suferit.

    Una din temerile părinților care decid să nu doarmă cu bebelușul este că acesta s-ar putea obișnui prea tare cu patul lor și nu vor reuși să-l mai dezvețe, ceea ce se întâmplă destul de des.

    Deși sunt mulți părinți care reușesc să își adoarmă bebelușul în pătuț, majoritatea spun că e aproape imposibil să îl culce acolo, pentru că se trezește instant când simte că este pus jos. Într-adevăr, bebelușii se simt cel mai bine în brațele părinților, ei au nevoie de protecție, siguranță și mai ales, de căldura corpului mamei. Pentru a îndeplini această nevoie de a fi înconjurat de căldură, protecție și siguranță, puteți opta pentru un babynest sau coș pentru bebeluși care poate fi pus în pătuț, pe canapea, pe pat, pe masa de schimbat și pe orice altă suprafață plată. Îl puteți lua în călătorii sau la bunici, iar bebelușul va avea spațiul său familiar și se va simți confortabil oriunde ați merge.

    Decizia de a dormi cu bebelușul sau separat este o opțiune personală. Nu există varianta corectă. Poți încerca ambele variante, pentru a stabili cum e mai bine pentru familia ta, pentru starea de bine a ta și a bebelușului tău.