Alăptarea: sfaturi, beneficii, complicații

alaptarea-sfaturi-beneficii

Toate mamele își amintesc momentul plin de emoții al primei întâlniri cu copilul ce l-au purtat în pântec vreme de nouă luni. Una dintre activitățile care întărește această legătură specială, o reprezintă alăptarea.

Odată cu nașterea (fie ea naturală sau prin cezariană), specialiștii recomandă contactul skin to skin imediat ce este posibil. Astfel, copilul se liniștește, simțindu-se în siguranță și instinctual se va întinde către sân. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă proaspetele mămici este atașarea corectă la sân. Este mult mai ușor dacă ne documentăm înainte un pic având la dispoziție nenumărate surse de informare din jurul nostru. Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă, acest lucru însemnând atât un disconfort major pentru mamă (temutele și dureroasele ragade), cât și o hrănire insuficientă pentru copil.

Mai jos sunt câteva sfaturi pentru o alăptare corectă:
- Copilul trebuie poziționat astfel încât să nu fie nevoit să își întoarcă capul spre sân;
- Gura bebelușului trebuie să fie larg deschisă, astfel încât sfârcul să ajungă pe cerul gurii și cu buzele să cuprindă și o mare parte din areolă;
- Bărbia copilului trebuie să fie în contact cu sânul;
- Următoarea alăptare ar trebui începută la sânul opus, asigurând astfel golirea sânilor;
Pentru a menține lactația, la început e bine ca sugarul să fie alăptat la cerere (o dată la 3-4 ore), ședințele fiind scurte. Pentru a asigura aportul nutritiv necesar copilului, e important ca acesta să fie alăptat aproximativ 15 minute la fiecare sân. Astfel, bebelușul primește atât laptele care asigură potolirea setei, cât și cel care îl urmează, care conține mai multe grăsimi și calorii ce satisfac apetitul copilului.
La început (primele zile) laptele este alcătuit din colostru care este bogat în substante antiinfecțioase, fiind urmat de laptele de mamă, fiind alimentul cel mai bine echilibrat pentru sugar (50% lipide, 45% carbohidrați și 5% proteine - marea majoritate a carbohidraților reprezintă zahărul laptelui fiind lactoza, care favorizează absorbția calciului la copil).

În cele ce urmează vom prezenta câteva avantaje ale alăptării atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă.

Avantaje pentru sugar
- Îmbunătățește sistemul imunitar, încurajează creșterea și dezvoltarea corectă;
- Se reduce riscul de apariției exemelor, astmului bronșic, obezitatea timpurie în timpul copilăriei, dislipidemii, diabet zaharat și hipertensiune arterială;
- Contribuie la dezvoltarea armonioasă a musculaturii maxilarului, avantajând astfel dezvoltarea vorbirii ;
- Ajută la funcţionarea optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului;

Avantaje pentru mamă:
- Alăptând, uterul revine mai repede la dimensiunea inițială, prevenind astfel riscul
apariției sângerărilor postpartum;
- Reduce apariția cancerului ovarian, cel de sân, osteoporozei;
- Este gratuită și mult mai confortabilă fără a fi nevoie de procese de sterilizat, preparat, încălzit sau de drumuri la magazin în mijlocul nopții;
- Somnul mamei, deşi întrerupt de alăptatul nocturn, este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale;

În primele săptămâni, până atașarea se face correct și sugarul începe să crească și să necesite din ce în ce mai mult lapte, pot apărea câteva complicații. Posibile complicații, precum și soluții pentru acestea:

Ragadele
Primele de menționat ar fi ragadele - mici fisuri sau răni ale sfârcurilor. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de atașarea incorectă. Pentru a ușura în acest caz hrănirea la sân a copilului, specialiștii recomandă: alăptarea la sânul cu mai puține răni prima oară, copilul fiind mai blând cu al doilea; aplicarea de cuburi de gheață pe zonele afectate, evitarea săpunului la duș, apa fiind suficientă pentru toaletă și nu în ultimul rând păstrarea cât mai mult timp aerisită a pieptului pentru a facilita vindecarea cât mai rapidă.

Angorjarea
Următoarea problemă ar fi angorjarea sânilor. Se întâmplă atunci când se face trecerea de la secretarea colostrului la cea a laptelui matern, când copilul nu are un program de alăptare bine stabilit sau când este bolnav și suge mai puțin. Se manifestă prin umflarea sânilor, aceștia devenind mai grei și calzi. Se poate ușura prin mulgere, folosind o pompă specială (manuală sau automată), masaj și comprese reci.
Se pot înfunda canalele prin care laptele ajunge de la glandele mamare la sfârc. Se poate manifesta prin: umflătură dureroasă în sâni, durere moderată sau intensă în zona afectată.

Pielea se poate înroși (mai puțin însă decât în cazul mastitei). Se poate trata prin dușuri fierbinți, masaj și atașarea corectă cât mai des a bebelușului la sânul afectat. Dacă în 8-24 ore nu observăm îmbunătățiri, contactăm doctorul.

Mastita
Mastita poate apărea atunci când sânii nu sunt goliți complet la fiecare supt. Printre simptomele asociate mastitei se numără următoarele: înroșirea sânului, apariția durerii, mărirea în volum, modificarea temperaturii, senzația de greutate a sânului. În porțiunile afectate, sânul este deosebit de tare la palpare. De asemenea, pot apărea și stare de oboseală, amețeală ușoară, dureri de cap, stare de greață, febră și frisoane. Tratamentul este prescris de medic în urma diagnosticării exacte a tipului de mastită.

Nu în ultimul rând alăptatul poate fi transformat într-o activitate mai plăcută cu ajutorul accesoriilor potrivite, cum ar fi perna pentru alăptare.