Cum educi dragostea pentru cărți la copil?

Fie că ești însărcinată, ai un bebeluș de câteva luni sau un copil mai mare, îți dorești să se dezvolte armonios din punct de vedere intelectual, emoțional și creativ, iar cărțile l-ar ajuta mult în acest sens. Care sunt metodele prin care educi dragostea pentru cărți la copil? 

Prima curiozitate pe care o ai probabil este când e momentul potrivit să începi. De când e în burtică, îți vom răspunde noi. Chiar dacă te amuză acest răspuns, să știi că cititul poveștilor încă din sarcină, te va ajuta în primul rând pe tine ca părinte să construiești o rutină. Iar bebelușii adoră rutina. 

Înconjoară-l pe copil cu cât mai multe cărți. 

Începe cu cărți pentru bebeluși: cărți textile, cărți senzoriale, cărți cartonate, cărți pentru baie, cărți cu clapete, cărți cu sunete, cărți pop-up, cărți cu o singură imagine pe pagină etc. Continuă apoi cu cărți cu mai multe imagini, cărți cu poezii, cărți cu povești scurte și într-un final, cărți cu povești mai complexe.  

Cititul trebuie să fie pe lista de activități. 

Ca să îl ajuți pe copil să îndrăgească cărțile, lectura trebuie să facă parte din activitățile zilnice, alături de joacă sau plimbarea în parc. 

 Arată-i copilului coperta cărții și explică-i despre ce este cartea. 

Implică copilul în alegerea cărților. Îl poți întreba: „Pe care să ți-o citesc în această seară? Vrei cartea cu șoricel sau cea cu girafă?” Când va crește mai mare, va putea cere cartea care îi place. 

 Analizează alături de el fiecare imagine.

Nu e nevoie de fiecare dată să și citiți. E suficient să îi explici ilustrațiile încă de la câteva luni. Primele cărți pot avea doar un desen pe pagină, fotografiile să fie mari. Pune-i întrebări legat de obiectele sau personajele din carte: unde e pisica? Ce culoare are mărul? Ce are băiețelul în mână? Copilul va prelua acest comportament când va fi mai mare și va pune multe întrebări, iar ulterior, va căuta singur răspunsul, citind.

Încurajează-l pe copil să răsfoiască el cartea.

Sunt indicate cărțile cartonate pentru bebeluși. Totodată, poate răsfoi cărți textile, senzoriale sau cărți pentru baie. Cu cât va analiza mai multe tipuri de cărți, cu atât își va dori să exploreze din ce în ce mai mult. 

Transformă cititul într-o activitate distractivă.

Citește-i poveștile pe diferite voci și gesticulează în timp ce citești. Chiar dacă nu ai talent la asta și ți se pare caraghios, copilul tău va aprecia și se va distra, iar lectura va deveni o activitate interesantă în care mama/tata vorbește pițigăiat, în șoaptă, ca un pitic, ca un șoricel sau ca un pirat. Este o metodă foarte bună de conectare cu copilul tău. 

 Creează un colț de lectură.

Alege un colț din camera copilului și transformă-l în colțul poveștilor. Amenajează o mică bibliotecă, ideal să fie la înălțimea lui, astfel încât să aibă mereu acces la cărți. Alături de bibliotecă poți decora colțisorul cu perne, un cort teepee cu saltea sau poți alege un fotoliu pentru copii

La TWINDECO avem atât corturi teepee, cât și fotolii pentru copii de diferite culori, asfel încât să se încadreze perfect în colțisorul vostru pentru lectură. 

fotoliu-pentru-copii