Lista de cumpărături pentru nou-născut
Pregătirile pentru venirea pe lume a bebelușului sunt pe cât de pline de bucurie, pe atât de copleșitoare. Îți faci liste peste liste, le pui zeci de întrebări prietenelor mămici și te documentezi din orice sursă. Venim în ajutorul tău cu o listă de cumpărături pentru nou-născut, în caz că ți-a scăpat ceva.
Camera bebelușului
-
Pătuț plus saltea de cocos - Dacă ai la cine apela, recomandarea noastră este să împrumuți un pătuț. De multe ori, așteptările noastre nu coincid cu realitatea, iar bebelușul s-ar putea să nu accepte să doarmă în pătuț și veți alege varianta co-sleeping. O opțiune în acest sens ar fi un pătuț cu laterală detașabilă, astfel încât să poată fi lipit de patul părinților.
-
Apărători pentru pătuț - Dacă bebelușul va dormi în pătuț, apărătorile îl protejează pe bebe de zgomot, curenți de aer și să nu se lovească de lateralele acestuia.
-
Lenjerie de pat pentru copii - Fii atentă să fie 100% din bumbac organic certificat și hipoalergenic.
-
Păturică pentru bebeluși - Sugestia noastră e să nu iei o dimensiune prea mică, ca să o poți folosi o perioadă mai lungă.
-
Comodă pentru înfășat - Deși nu este un lucru absolut necesar și ți s-ar părea mai degrabă o piesă frumoasă de decor, te ajută mult, ca să nu stai aplecată și să ai totul la dispoziție alături (scutece, șervețele cremă, uleiuri, siropuri etc).
-
Saltea de înfășat - O poți folosi pe comodă sau pe orice altă suprafață plată și stabilă.
-
Lampă de veghe sau o aplică de perete - În primele săptămâni, bebelușul se trezește foarte des și trebuie schimbat continuu, de aceea noaptea te-ar ajuta o lampă de veghe, ca să nu fie lumina prea puternică, dar suficientă cât să îl poți schimba.
-
Termometru cu higrometru - Permite măsurarea temperaturii interioare, dar și a umidității, aspecte foarte importante în camera copilului.
VEZI ȘI: PERNE PENTRU GRAVIDE ȘI ALĂPTAT
Hăinuțe pentru bebeluș
-
Salopete/pijamale din bumbac organic - Deși avem tendința să cumpărăm tot felul de hăinuțe simpatice, te asigurăm că multe dintre acestea nici nu le vei folosi. Sunt greu de îmbrăcat, dar și mai greu de dezbrăcat în caz de urgențe. Cele mai utile hăinuțe pentru nou-născuți sunt salopetele sau pijamalele, ideal să fie cu fermoar sau modelul cu 7 capse.
-
Body-uri cu mâneca scurtă dacă e vară/ body-uri cu mâneca lungă dacă e perioada rece.
-
Bavete bebe - Sunt foarte bune pentru momentele în care regurgitează sau salivează. Așa eviți să îi tot schimbi hăinuțele.
-
Pantaloni - Poți alege modelul cu botoșei sau fără. Cel mai bine să ai pregătite câteva modele cu și câteva fără ca să vezi care îți sunt mai utile. Unele mămici preferă pantalonii cu botoșei, altele vor să le dea șosete separat.
-
Pulovere - Pentru perioada rece, poți avea nevoie de mai multe bucăți. Pentru vară, e suficient unul sau două.
-
Costume cu bluză și pantaloni - Se pot da deasupra unui body cu mâneca scurtă.
-
Șosete
-
Căciuli
-
Salopetă groasă pentru toamnă-iarnă
-
Detergent - E foarte important ca atunci când ajunge bebe acasă, hăinuțele să fie curate și călcate. Recomandarea noastră este să alegi un detergent bio hipoalergenic și să nu folosești balsam. Cel puțin în primul an, ar fi bine să speli hainele bebelușului separat.
Îngrijirea bebelușului
-
Scutece - Sunt multe branduri de scutece și la prima vedere majoritatea sunt o opțiune bună, dar trebuie testate. Recomandarea noastră ar fi să nu-ți faci stocuri mari, ca să îți poți da seama dacă i se potrivesc bebelușului.
-
Șervețele umede - Sunt foarte utile dacă vrei să economisești timp și să nu speli copilul la fiecare schimbat de scutec.
-
Cremă pentru funduleț - Pentru a evita iritația de scutec, trebuie să folosești cremă special concepută pentru bebeluși. Alege una recomandată de medic sau farmacist și vezi dacă i se potrivește micuțului tău.
-
Cearșafuri absorbante (aleze) - Sunt foarte utile pentru schimbatul scutecului, pentru a evita potențiale accidente.
-
Forfecuță & pilă bebe. În primele luni, bebelușii se zgârie mult pe față, de aceea trebuie să fii atentă să îi tai la timp unghiile. Alege o forfecuță special concepută pentru bebeluși pentru a nu-l răni.
-
Gel & șampon baie pentru bebeluși - Evită să folosești prea multe produse cosmetice pe pielea bebelușului. Folosește un singur produs la băiță, atât pentru corp, cât și pentru păr.
-
Cădiță cu suport - Te ajută mult să nu stai aplecată și să eviți durerile de spate. O cădiță cu termometru ți-ar fi utilă să vezi când temperatura apei e potrivită pentru bebe, dar poți lua și termometru separat.
-
Burete de suport pentru băiță
-
Ulei pentru masaj și pentru cojițele de pe cap. Alege un produs hipoalergenic, testat clinic, dedicat bebelușilor.
-
Prosop baie - Prosoapele de baie cu glugă pentru bebeluși sunt foarte utile.
DESCOPERĂ PROSOPUL BEBEHUG - CEL MAI PRACTIC PROSOP PENTRU BEBELUȘI
Prosopele mici - În primele câteva luni, prosopelele sunt esențiale, pentru șters la guriță atunci când regurgitează sau salivează excesiv. Alege prosopele fine care să nu îl irite pe bebeluș.
-
Cântar – Nu e obligatoriu, dar cu ajutorul cântarului poți monitoriza evoluția greutății bebelușului, mai ales că în primele zile în spital acesta pierde din greutate.
-
Termometru. E util să ai mereu în casă un termometru, dar odată cu apariția unui bebeluș, trebuie să fii pregătită cu un termometru dedicat. Recomandarea noastră e termometrul cu cap flexibil pentru a lua temperatura rectal.
-
Comprese sterile - În primele săptămâni, vei avea nevoie de comprese sterile pentru curățarea feței, ochilor, nasului și bontului ombilical.
-
Ser fiziologic - Pentru îngrijirea feței, ochilor și nasului vei avea nevoie de ser fiziologic. Așa că fă-ți stoc de fiole de 5 ml. Cele din plastic la care se rupe căpăcelul și se pune la loc sunt cele mai practice.
-
Spirt medicinal – Vei avea nevoie pentru îngrijirea bontului ombilical.
-
Vigantol (vitamina D) - Toți bebelușii primesc vitamina D în primii 2 ani de viață. În funcție de fontanela copilului, medicul decide câte picături să administrezi.
-
Seringă - Este utilă pentru administrarea picăturilor și siropurilor.
-
Batista bebelușului - Se folosește pentru curățarea năsucului. Deși te-ar putea înfricoșa că se conectează la aspirator, este unul din cele mai utile produse pentru îngrijirea bebelușului, mai ales în caz de infecții respiratorii.
Alăptare și alimentație
-
Cremă specială pentru mameloane cu lanolină pură - În primele săptămâni de alăptare, sânii au mult de suferit, iar crema cu lanolină reduce durerea și calmează iritațiile cauzate de ragadele mamelonare.
-
Absorbante pentru sâni – În primele săptămâni sau chiar luni, nu e reglată bine lactația, așa că vei avea nevoie de absorbante pentru sâni, mai ales după ce apare furia laptelui.
-
Sutien pentru alăptat - E bine să ai cel puțin două bucăți, pentru că există riscul să se păteze frecvent.
-
Ceai pentru lactație - Sunt mămici care zic că ceaiul nu le-a ajutat, altele - că le-a fost foarte util și le-a stimulat lactația. Noi sugerăm să ai unul pentru primele zile.
-
Pompă pentru sân - Fie că ai probleme cu lactația sau doar vrei să stochezi lapte pentru bebe cât ești plecată, o pompă pentru sân te ajută mult. Poți alege una manuală, care presupune mai mult efort sau una electrică.
-
Pungi pentru stocare lapte matern - Sunt pungi în care poți stoca lapte și le poți depozita la congelator pentru zilele în care vei fi plecată de acasă.
-
Biberoane
-
Încălzitor și sterilizator
-
Detergent pentru spălat biberoane + perie pentru biberoane + un burete de vase de folosit doar pentru bebe
Plimbare bebe
-
Scoică - Fără scoică nu poți transporta un nou-născut cu mașina. Recomandarea noastră este să nu iei una second hand, pentru că în timp se uzează și nu mai sunt la fel de sigure. Documentează-te înainte de a face o alegere, pentru că siguranța copilului tău este cea mai importantă.
-
Cărucior – Analizează caracteristicile cărucioarelor în funcție de dorințele și nevoile voastre: să fie cât mai compact, să aibă amortizare bună, să fie din stofe de calitate, să aibă spațiu de depozitare, să se poată plia într-un anumit fel sau să aibă până în x kg etc. Totodată, poți lua un model 3 în 1: scoică, landou, partea sport.
-
Sistem de purtare/ babywearing - Există o varietate de sisteme (sling, wrap, manduca, marsupiu), de aceea cel mai bine ar fi să testezi unul înainte ca să vezi care ți se potrivește ție și bebelușului tău.
-
Geanta/rucsacul de mămică - Unele cărucioare vin cu genți atașate, așa că posibil să nu ai nevoie să iei separat. Dar dacă ai nevoie de una, să fii atentă să fie spațioasă, cu multe buzunare și compartimente: pentru biberoane, pentru scutece, creme, aleze, hăinuțe de schimb etc.
Alte lucruri utile pentru nou-născut
-
Baby Nest - Fie că va dormi în pătuț sau veți alege varianta de a dormi împreună, baby nest-ul e soluția pentru un somn sigur și liniștit. Fiind în propriul cuib în pătuț, bebelușul se va simți în siguranță, exact ca în burtica mamei și va avea parte de un somn liniștit. Iar dacă îl veți folosi în patul vostru, veți dormi relaxați, știind că marginile baby nest-ului îl protejează pe bebeluș și nu există riscul să vă rostogoliți peste el. Totodată, baby nest-ul poate fi folosit pe canapea, la picnic, când mergeți în vizită, pe orice suprafață plată.
- Balansoar electric - Unele mămici zic că nu merită investiția, altele consideră că a fost salvarea lor și doar așa au reușit să mai facă anumite treburi prin casă. Bebelușul poate dormi în balansoar legănat cu muzică pe fundal sau poate sta relaxat în timp ce gătești. Fiindcă sunt destul de scumpe, poți alege unul second hand sau îl poți împrumuta de la cineva.
- Baby monitor - Este util să aibă și audio și video. Îți poți urmări bebelușul în timp ce ești în altă cameră.
Sper că ți-a fost util acest articol. Ți-am pregătit și un cadou: primești acces la un ghid complet despre creșterea și siguranța copiilor și un cod de reducere pentru orice produs de pe www.twindeco.ro: PARINTEINFORMAT
Să ai parte de momente minunate alături de bebelușul tău.
Alexandra