Poziţia în şezut la bebeluşi: etape şi exerciţii

bebeluși șezut

Una dintre cele mai mari realizări ale bebeluşului în primul an de viaţă este şezutul în fund.

Bineînţeles că părerile sunt împărțite: din bătrâni se spune că tu ca părinte trebuie să îl aşezi în fund, sprijinit şi înconjurat de perne. Din păcate, acest lucru în loc să ajute bebeluşul să îşi dezvolte musculatura, va avea efectul opus şi anume - copilul se va simţi imobiliziat fără să ştie cum să îşi modifice poziţia, punând astfel presiune pe coloană. Bebeluşul nu va şti să revină la poziţia patrupedă şi nu se va putea mişca fără să cadă, ceea ce îl va speria. Ba mai mult, dacă se insistă, bebeluşul nu va mai fi pus pe burtică şi nu va mai învăţa să meargă în patru labe, ci va începe să se târască prin casă pe fund.

Specialiştii spun că vârsta de la care bebeluşul are muşchii suficient de dezvoltaţi pentru a susţine statul în fund este în jur de cinci luni (ajutaţi de noi să ajungă în această poziţie). Iar ca să se aşeze singur în şezut, bebeluşul va avea în jur de şapte – opt luni, unii ajungând chiar la nouă luni. Este important ca bebeluşul să dobândească echilibrul şi să îşi dezvolte flexibilitatea necesară care au ca rezultat final şezutul în fund.

Fotoliu pentru bebeluși

VEZI FOTOLII PENTRU BEBELUȘI

Printre etapele normale de dezvoltare a bebeluşului se numără ridicarea capului, rostogolirea, târârea pe burtică, ridicarea în şezut şi mersul în patru labe, ridicarea în picioare, în genunchi, mersul pe lângă mobilă şi apoi mersul independent.

Exerciţii de şezut în fund pentru bebeluși

Primul lucru pe care bebeluşul trebuie să îl stapânească este ridicarea capului. Pentru acest lucru, copilul are nevoie de musculatura gâtului şi a trunchiului. Bebeluşul trebuie pus pe burtică şi încurajat să îşi îndrepte privirea către podea. Acesta este un moment potrivit pentru a-i atrage atenţia să se uite în sus. Copilul îşi va ridica trunchiul şi capul să îţi vadă faţa sau să se întindă după jucăriile cu care vă jucaţi.

O altă modalitate de a exersa cu bebeluşul este de a pune în jurul lui jucării la o distanţă suficient de mare astfel încât să fie nevoit să se întindă să ajungă la ele.

Un accesoriu ce poate ajuta bebeluşul să se acomodeze cu postura aceasta este marsupiul. Astfel, nu este solicitată coloana, fiind un bun exerciţiu de întărire a muşchilor spatelui. Poziţia este foarte comodă pentu copil, acesta simţind ritmul cardiac liniştitor al mamei şi fiind dornic să petreacă cât mai mult timp în el.

Următorul pas în dezvoltatrea motorie a bebeluşului este stăpânirea echilibrului cu ajutorul mâiniilor. Mărind distanţa între mânuţele lui şi jucării, copilul va fi nevoit să se deplaseze până la ele, învăţând încet-încet să se târască. Acesta este momentul de tranziţie către începutul mersului de-a buşilea. Bebeluşul va deveni mult mai mobil şi îşi va explora curiozitatea pe deplin.

După ce copilul stăpâneşte mersul în patru labe, menţinându-şi echilibrul și executând cu siguranţă şi încredere aceste mişcări, părintele poate încerca să îi arate bebeluşului cum poate ajunge în poziţia de şezut prin următoarele exerciţii:

Se aşază copilul pe marginea patului pe spate, cu picioarele atârnate şi de mânuţe va fi ridicat în poziţia de stat în fund. Variaţiuni pe acelaşi mod de a exersa se pot face şi pe marginea canapelei sau pe marginea mesei. În timp, bebeluşul se va implica din ce în ce mai mult, depunând efort şi astfel dezvoltând musculatura necesară statului în şezut.

 

Accesorii de evitat

Printre motivele care întârzie dezvoltarea musculaturii şi amână astfel momentul în care bebeluşul stă în fund, se numără săritoarele pentru copii, premergătoarele sau prin aşezarea în şezut fără ca bebeluşul să fi dobândit singur această abilitate. Deşi aceste accesorii par să ajute, de fapt ele împiedică copilul să descopere modalitatea în care să se aşeze singur în poziţia de şezut şi să revină la poziţia patrupedă.

Părinţii au un rol extrem de important în dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Ei trebuie să îşi asume responsabilitatea în creşterea şi educarea copilului. Fiecare etapă din viaţa bebeluşului are bucuriile şi grijile ei, iar părinţii trebuie să se documenteze în mod serios şi să înteleagă nevoia de informare pentru a putea să ia măsurile necesare să îi protejze pe micuţi atunci când ei au nevoie.

Printre accesoriile care pot facilita şezutul în fund se numără şi fotoliul pentru copii.

Sper că ți-a fost util acest articol. Ți-am pregătit și un cadou: primești acces la un ghid complet despre creșterea și siguranța copiilor și un cod de reducere pentru orice produs de pe www.twindeco.ro:  PARINTEINFORMAT 

Să ai parte de momente minunate alături de bebelușul tău. 

 

 

 

 

 

 

Alexandra